volgend recept vorig recept

Recepten: basisbeginselen

Basisrecept Hollandse witte asperges

Wanneer u de asperges wilt gaan gebruiken kunt u het beste, voor het schillen, 2 mm. aan de onderkant afsnijden en deze dan 30 min in koud water leggen. Hierdoor kunnen ze zich weer vol zuigen met water en zijn ze beter te schillen.

Leg de asperges plat op een werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje. Begin een klein stukje onder het kopje (2 à 3 cm.) Schil de asperge zorgvuldig van boven naar beneden en helemaal rond. Zorg ervoor dat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Om zeker te zijn dat de asperges goed geschild zijn kun je de asperge in gedachten verdelen in drie lengtes.
De asperge schil je dan als volgt: de 1e keer helemaal van boven (2 cm. onder het kopje) tot aan beneden. De 2e keer vanaf het midden tot aan beneden en dan het laatste stukje nog een keer. Zo weet je zeker dat ze goed geschild zijn.

Snijd vervolgens aan de onderkant (1 à 2 cm.) het harde, houtige gedeelte weg. Leg de asperges in ruim koud water (de kopjes mogen er net iets bovenuit steken), voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges 3 minuten zachtjes door koken. Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze 15-20 minuten, met gesloten deksel, doorgaren.

Om te controleren of de asperges voldoende zacht zijn kunt u met een vork in de ondereinden prikken.

Basisrecept Hollandse groene asperges

Alvorens u de groene asperges wilt gaan gebruiken, kunt u het beste eerst 2 mm van de onderkant afsnijden en ze daarna rechtop in een pannetje met wat water zette. Er hoeft maar een paar cm. water in, dit zodat ze zich weer vol kunnen zuigen. Laat ze ongeveer 15 min. in het water staan. Hierna schillen we alleen de onderkant, laatste 4 cm, van de groene asperge.

Breng water met zout aan de kook en blancheer de groene asperges kort. 3 Minuten wanneer u ze beetgaar wil hebben, hooguit 5 minuten wanneer u van zacht en gaar houdt. De groene asperges meteen uit het kooknat halen en laten uitlekken.

Wanneer u kort blancheert kunt u de groene asperges altijd nog vlak voor het serveren in een beetje kookvocht opwarmen.
Wanneer u de groene asperge wilt gaan gebruiken voor een salade kunt u ze ook halveren. Vervolgens de bovenste gedeeltes (kopjes) ongeveer 30 sec. in het kokend water houden, daarna direct afspoelen met koud water. De onderste gedeeltes enkele minuten in kokend water en vervolgens ook weer afspoelen onder koud water.

Voedingswaarde (per 100 g):

* 88 kJ
* 21 kcal
* 2 g eiwit
* 0.1 g vet
* 3 g koolhydraten
* 20 mg Calcium
* 1 mg IJzer
* 5 mg Natrium
* 20 mg Vitamine C